Budgetcoach

Bij budgetcoaching blijft u zelf alle geldzaken regelen, echter laat u zich begeleiden door een budgetcoach. De budgetcoach geeft overzicht in uw situatie, geeft hulp bij uw administratie en bekijkt of er nog mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag of andere teruggaven en overheidsbijdragen. Bij Budgetcoaching is er geen sprake van (grote) schulden. De werkwijze van Budgetcoaching is, net als bij Bewindvoering en Inkomensbeheer, gebaseerd op het IPUS systeem. Echter is er nu veel meer sprake van tweerichtingsverkeer. U doet veel meer zelf, echter met professionele coaching.


Samen met u:

  • wordt er een inventarisatie gemaakt van uw financiĆ«le situatie
  • wordt er vervolgens een plan opgesteld
  • gaat u het plan uitvoeren met behulp van de Budgetcoach
  • en is er in de laatste fase sprake van stabiliteit

Fase 1: Inventarisatie


De eerste fase van Budgetcoaching is identiek aan de eerste fase van Bewindvoering, Inkomensbeheer Totaal en Inkomensbeheer Beperkt. Zo kan worden bepaald of u wel de juiste dienst gaat afnemen. In de eerste fase gaat u bovendien samen met de budgetcoach kijken met welke zaken u moeite heeft. Wellicht heeft u wel voldoende inkomen, maar bent u het overzicht kwijt. Of heeft u wel overzicht, maar kunt u minder goed omgaan met budgetteren. Als afsluiting van deze fase heeft u een duidelijk overzicht gemaakt van uw inkomsten en uitgaven en openstaande rekeningen. Maar heeft u ook uw persoonlijke verbeterpunten opgesteld.

Fase 2: Planning


U maakt samen met uw Budgetcoach een plan. Ook dit is vaak weer heel persoonlijk. In dit plan worden alle administratieve handelingen opgenomen, zoals automatische overschrijvingen, postverwerking, geld reserveren, budgettering huishoudgeld, verzekeringen, etc. Maar natuurlijk worden er ook taken gepland m.b.t. uw verbeterpunten.

Fase 3: Uitvoering


In deze fase komt het erop aan. U moet uw voorgenomen plan natuurlijk ook uitvoeren. Soms blijkt de uitvoering zonder problemen te verlopen, soms is er meer aandacht nodig voor een bepaald onderdeel. Uw Budgetcoach helpt!

Fase 4: Stabilisatie


Op een bepaald moment loopt alles op rolletjes. Uw administratie is routine geworden, u weet automatisch hoeveel u kunt uitgeven aan hobby's, enzovoort. Uw Budgetcoach is misschien niet meer nodig. Ook kan het zijn dat u de Budgetcoach misschien wel wilt blijven zien, maar alleen wanneer u daar zelf behoefte aan heeft.

unsplash